След първоначалната суматоха и напрежение между управляващи и опозиция депутатите успяха да приемат на първо четене Закона за кредитните институции.
За бяха 100, въздържал се гласуваха 14.

Във връзка с транспонирането на директивата и влизането в сила на регламента в закона за кредитните институции се предлага да бъдат направени следните по-важни изменения, а именно - изрично се посочва, че БНБ е компетентният орган в България за упражняване на надзор върху банките по силата на Регламента за капиталовите изисквания.

Въвежда се изискване за подготовка от банките на планове за възстановяване, а от БНБ - на планове за преструктуриране.
Обособява се независима функция по преструктуриране на банки в БНБ съгласно изискванията на Директивата за капиталовите изисквания.

С промените, приети днес, се уточняват някои нови и съществуващи изисквания в областта на консолидирания надзор.
Създава се процедура за определяне на допълнително изискване за ликвидност на банка - част от група, съгласно общоевропейските правила за управление на ликвидността.

Въвежда се изискване за оповестяване от БНБ на установени нарушения и на конкретна информация за наложените административни санкции, като изключение ще се допуска само при спазване на определени критерии, включително нарушаване на финансовата стабилност, очаквани непропорционални вреди върху засегнатите лица и др.

Институциите, извършващи обмяна на валута в брой или сделки, свързани с финансови инструменти в бъдеще ще се регистрират само в Националната агенция за приходите като обменни бюра, съответно ще се лицензират от Комисията за финансов надзор като инвестиционни посредници, но няма да подлежат на регистрация в БНБ с оглед избягване дублирането на законови разпоредби и компетенции на различни административни органи.