Финансистът Кольо Парамов препоръча на главния прокурор квесторите на КТБ да не бъдат разпитвани само от един следовател, а по време на разпита да присъстват и прокурор, и съдия.
Това трябва да стане заради твърде много неясноти и съмнителни неща, които са се случвали в КТБ, включително след нейното затваряне и поставяне под особен надзор.

Припомняме, след изказване на премиера Борисов и финансовия министър Горанов, че има 1000 договора с КТБ, които са били на преференциални високи лихви за специално избрани клиенти, близки на Цветан Василев, които след това са били трансформирани на обикновени, за да може да бъдат гарантирани от Фонда и изплатени, започна разследване и на дейността на квесторите.

Според Парамов квесторите са получили от Иван Искров указание да фалират банката (тази теза, която се появи в публичното пространство бе опровергана в изявление на БНБ)

"Защото политическото пространство през юни и юли 2014 г., главната задача беше фалита на КТБ и повличането и на други банки, беше да не се допусне ГЕРБ, респективно Бойко Борисов да направи второ правителство. Тези квестори трябваше да направят абсолютните обезценки", заяви още Кольо Парамов, но отказа да назове името на поръчителя.

По думите му има още записи, които се пазят в сейф от Цветан Василев и тепърва лентите ще излизат. Затова и в момента цялата политическа класа "сега е на тръни".  "Всички искат той да отиде не в Белград, а в Панама или някъде другаде", коментира финансистът и призова Цветан Василев да извади тези записи "за да разбере България каква е същността на политическата власт".

Кольо Парамов призова и за промяна на Закона за банковата тайна.

Вложителите на КТБ, които са преправили договорите си в последния момент, ще трябва да връщат пари обратно, смята също финансистът Емил Хърсев.
Те са получили пари, които държавата не им дължи, но каква част обаче ще успее да си върне държавата, не е ясно.

Хърсев обясни, че става въпрос за две правоотношения - договор за депозит и гаранцията на държавата, която важи за определен брой депозити, които са на тарифни условия.

Същото е мнението и на проф. Валери Димитров, финансист и бивш директор на Сметната палата. По думите му квесторите дават информация за всички влогове, включително за гарантираните размери на влоговете. Също така квесторите не би трябвало да изплащат суми по преференциалните влогове и трябва да си търси сумите обратно.

Според българското законодателство при фалит на банката, когато трябва да се покрива гарантираният депозит от 100 000 евро, той се покрива, ако сте били клиенти на банката по старндартните условия. Ако сте били специален клиент, не би следвало после заради тази екстра, да ви се покрият парите.