Трета дейност (или пломба) в стоматологията ще поема НЗОК. Това е новината за пациентите от приемането окончателно на бюджета на Касата за следващата година. Третата дейност ще се поема от второто шестмесечие на 2016 година.

Досега НЗОК поемаше две дейности в рамките на една година или две пломби (амалгама).

Шефът на Български зъболекарски съюз доктор Борислав Миланов е изключително доволен от постигнатото и посочи, че практиката на зъболекарите показва, че пациентите се възползват от двете услуги в първите 3 месеца на година. В края на годината, когато възниква допълнителна нужда, пациентите на практика трябва да заплатят тази дейност самостоятелно, изтъкна той в кулоарите на НС.

Миланов се надява третата стоматологична дейност да не важи само за второто полугодие на годината, а да е за цялата година.

В бюджета на НЗОК депутатите гласуваха допълнителни разпоредби, които дават възможност при коректно изпълнение на бюджета да се освободят средства от резерва, които ще дадат възможност да се покрие необходимостта от трета дейност.

В момента предстоят много експертни разговори, изтъкна доктор Миланов. Средствата, които са необходими за трета дейност, са в порядъка на 30 милиона лева, обясни той.

По думите му третата дейност се поема за последните 6 месеца на годината, за да не се издъни бюджетът, както се изрази шефът на БЗС. Ние не дъним бюджета, а имаме неразходвани пълен обем средства, заяви още доктор Борислав Миланов. Тези средства потъваха някъде, сега няма да потънат никъде, допълни той.

Стоматолозите са доволни от промяната и коментират още, че това е сериозен скок в денталната помощ. За бранша и пациентите промяната е голяма, защото здравният стоматологичен пакет не е променян 15 години.