Според проектобюджет 2013г. на Гърция, който днес трябва да влезе за обсъждане в гръцкия парламент, икономиката на страната ще отбележи спад с -6.5% г./г. за настоящата година и се очаква нов спад на БВП с -3.8% г./г. и през 2013г.

Тоест Гърция ще навлезе в шеста поредна година на дългова икономическа рецесия, съобщава Money.bg.

В този проектобюджет е заложен така нареченият първичен бюджетен излишък (бюджета без разходите по обслужване на лихви на гръцкия дълг) за 2013г. в размер на 1.1% от БВП на страната, спрямо прогнози за първичен бюджетен дефицит от 1.4% от БВП за настоящата година.

Общият бюджетен дефицит за следващата година ще бъде 4.2% от БВП спрямо очакванията за бюджетен дефицит в размер на 6.6% от БВП за 2012г.

В проектобюджет 2013г., гръцкото правителство очаква нивото на безработица в страната да се покачи до 24.7% спрямо 23.5% за 2012г.

Гръцкият финансов министър Стурнарас, който представя проектобюджета пред гръцкия парламент, обаче, отбеляза, че мисията на "Тройката" има своите възражения относно новия план на сурови икономии на правителството на Самарас и не е съгласна с мерките за 2 млрд.евро от тази нова програма.