Осемчасова общонационална стачка ще „парализира" Италия. Неин инициатор е най-големият синдикат CGIL. Стачката е срещу икономическата реформа на правителството на Берлускони.

Припомняме, през юли беше приет икономически план от 47 милиарда евро, който се оказа недостатъчен за покриване на държавния дълг и създаване на бази за развитие и излизане от финансовата криза. Това наложи прекрояването му за още 45,5 милиарда евро.

Мотото на протеста е "Възможна е друга реформа", информира кореспондент на БНР.

Според CGIL, планът не е съобразен със статута на трудещите се, с националните рамкови договори и улеснява уволненията, ощетява социалното обслужване, пенсионната и данъчната система, образованието и здравеопазването, не зачита национални празници и няма мерки срещу укриването на данъци.

Безпокойство изрази и конфедерацията на индустриалците. Нейният президент Емма Марчегалия заяви, че липсва програма за развитие и страната губи международно доверие. Негативно реагира и финансовата борса в Милано.

Заради бюджетни съкращения, реформата доведе до разцепление сред управляващите, докато опозицията се разедини по въпроса за стачката, в която не участват другите два основни профсъюза - CISL и UIL.

Протестни манифестации са планирани в над 100 града, като главното шествие е в Рим. Във Венеция ще стачкуват актьори и режисьори, участващи във 68-мия филмов фестивал.