Газовият проект „Турски поток” попада под наложените от Русия рестриктивни мерки срещу Турция.

Това обяви руският икономически министър Алексей Улюкаев, цитиран от руски медии.

„Този проект не е по-различен от всеки друг, ние говорим за нашето инвеститорско сътрудничество с Турция, това е един от най-перспективните инвестиционни проекти и като всеки друг проект той по попада под закона за специални икономически мерки”, коментира руският министър съдбата на „Турски поток”.

Ограничителните мерки срещу Анкара може също да включват руско-турския проект за изграждане на АЕЦ "Акую" в южната турска провинция Мерсин, добави министърът.

Той още подчерта, че има вероятност ограниченията да засегнат редовните и чартърни полети между двете държави.

Ведомствата скоро ще подготвят тези предложения – до два-три дни. Министерството на транспорта също ще излезе с предложения. Както заявих, законът позволява да ограничим използването на въздушно пространство и летища. Това означава, че е възможно ограничаване на редовните и чартърни полети”, обясни Улюкаев.

Русия трябва да спре подготовката за свободна търговска зона с Турция, призова Улюкаев, пояснявайки, че Москва ще спре също създаването на единен турско-руски инвестиционен фонд.

По-рано Русия съобщи, че ограничава вноса на храни от Турция и призова руските граждани да не купуват туристически пакети за почивка в турската държава, тъй като има опасност от тероризъм.

Мерките са във връзка с рязко влошените отношения между Анкара и Москва след сваления руски боен самолет от Турция.

По-рано днес Дмитрий Медведев е инструктирал руското правителство да предприеме мерки във връзка с инцидента.