„Газпром" ще увеличи доставките на газ за Европа през 2015 година с 5%. Това заяви шефът на руската компания Алексей Милер по време на среща на Световния бизнес форум в Австралия, цитиран от руски медии.

Газовите доставки в Европа показват положителна динамика през 2015 година, ръстът на износа през април ще продължи и през май, поясни той.

Според него „Газпром" ще увеличи своя пазарен дял в ЕС до края на 2015 година. Сега „Газпром" удовлетворява 30% от газовите нужди на Стария континент.

По думите му ръстът на вноса ще бъде свързан с падането на добива в европейските страни. През следващите 15 години спадането на добива в Европа ще бъде доминиращо, добави Милер.

По-рано той заяви в Берлин, че до 2020 година дялът на руския газ в Европа може да скочи от 30% на 35%.

Днес шефът на „Газпром" поясни, че новите проекти за изграждане на газопроводи в Европа не се явяват конкуренти на руския газов гигант.

През 2014 година компанията намали доставките на газ за европейските потребители с 9,3% в сравнение с 2013 година. Миналата година доставките на руски газ съставляват 191,45 милиарда куб. м - 12% по-малко в сравнение с година по-рано, когато са били 217,59 милиарда.