Четирима от петима германци биха искали по-малко военно участие на страната им в международни мисии, а почти 2/3 от смятат, че Германия трябва да поддържа по-внимателна позиция по отношение на външните отношения, показва проучване на фондация "Кьорбер", предаде Ройтерс.

В началото на 2014 година германският президент, министрите на външните работи и на отбраната настояха за по-голяма роля на страната в света в сферата на сигурността и отбраната, подчертавайки, че Берлин не може вече да си позволи да гледа само отстрани.
Тази позиция се подкрепя от съюзниците на Германия, защото така страната ще поеме тежест в международните мисия.

Според проведеното проучване, в което са участвали 1000 души, 82% биха искали по-малко участие на германската армия във военни мисии. През 1994 година 62% искаха да видят Германия по-ангажирана на международната сцена, а 20 години по-късно 60% предпочитат да видят страната си по-предпазлива.

До момента 54 германски войници са убити при участието им в международната мисия на НАТО в Афганистан.

Почти ¾ от анкетираните обясняват позицията си с вижданията им, че Германия има твърде много собствени проблеми за разрешаване и около половината заявяват, че историята на Германия е причина да не се меси.

Към момента около 4 700 германски войници са изпратени на мисии в чужбина. Повечето са в Афганистан, но през 2013 година германски мисии има в Сенегал, Мали, Турция. Германия изпрати войници в Централноафриканската република през 2014 година.