Над 300 души са арестувани в Страсбург по време на протести срещу двудневната среща на НАТО, която започва днес. Тя е по случай 60-годишнината на Алианса.

Хиляди протестанти се събраха във френския град, за да демонстрират своето недоволство от срещата, съобщи АП.

В нея участват 28 световни лидери, измежду които американският президент Барак Обама, френският му колега Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

В ареста остават задържани други 107 души, които бяха задържани след полицейска акция вчера. Те също участваха в протести срещу срещата на НАТО. Голяма част от протестантите са влезли в пряк сблъсък с полицията. Много от тях са изтласкани от органите на реда в покрайните на града, където е издигнат протестен палатков лагер.

Подобни прояви се очакват и в германските градове Баден-Баден и Кел, където по данни на германските власти ще се включат над 25 000 души. По мнение на френския вътрешен министър в Страсбург може да съберат между 30 000 и 40 000 протестиращи.

Полицията в Германия и Франция очакват  в протестите да се включат между 2000 и 3000 членове на често прибягващата до насилие група, известна като "Черен блок". Тя е наречена така заради черните дрехи и качулки, които представители й носят.