Премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия излязоха със съвместно изявление, с което отхвърлят идеята да се въведе квотна система за прием на мигранти в 28-те страни членки на Европейския съюз. В Европа само за тази година вече пристигнаха 330 000 души.

Четиримата лидери след среща днес заявяват, че съюзът трябвя да разреши кризата с бежанската вълна към Стария континент, като се ръководи от принципа на доброволния характер и солидарност в рамките на Европейския съюз. В текста се посочва, че въвеждането на задължение и постоянно действие на квоти е неприемливо.

Както се очаква, Германия ще приеме 800 хиляди мигранти само през тази година. Берлин прави опит да повлияе и на други страни да приемат по-голям брой бежанци и да се разсредоточи потокът.

В парламента на Унгария вече беше приет законопроект за извънредни мерки за противодействие на миграцията и кризата от последните седмици в страната.

Премиерът на Полша Ева Копач и преди е изразявала позиция, че всяка една страна от Европейския съюз трябва да взима самостоятелно решение по въпроса за приема на бежанци от Сирия.

Паралелно с това министрите на външните работи на Чехия и Словакия заявиха, че са готови да осигурят железопътен коридор за сирийски граждани, които искат да стигнат от Унгария в Германия при изказано съгласие на ръководството на тези страни.

Готовността потвърди и министърът на вътрешните работи на Чехия Милан Хованец след срещу с словашкия си колега Роберт Калинак. Пътят на мигрантите от Балканите към Централна и Западна Европа така или иначе минава през Чехия или Словакия.