Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия в Македония - Бранко Червенковски призова населението на страната към гражданско неподчинение в деня на Рождество, 25 декември, предадоха информационните агенции.

„От днес нямаме нито правителство, нито конституция, нито парламент. Има само диктатура от едната страна, от другата е народът." - заяви Червенковски пред журналисти.

По-рано днес протестите пред парламента в Скопие прераснаха в сблъсъци между привържениците на правителството и опозицията.
Вълненията бяха предизвикани от дебатите по бюджета на страната за 2013 година, който трябваше да бъде гласуван на днешното пленарно заседание.

Още с влизането си в пленарна зала, парламентарният шеф Трайко Веляновски бе принуден да напусне залата от опозицията, чиито представители блокираха пленарната зала, за да попречат на провеждането на заседанието.
Пред вратите на залата се стигна до сблъсъци между депутати от опозицията и от управляващата партия.

По-късно депутатите от мнозинството все пак успяха да влязат в залата, при което опозицията напусна. В нейно отсъствие с 65 гласа „за" и 4 „против" парламентът успя да приеме бюджета за 2013 година.

Според финансовият министър Зоран Ставревски за защита на македонските граждани от европейската икономическа криза държавният бюджет е предвидил увеличаване на пенсиите, социалните помощи и земеделските субсидии.
Управляващите от ВМРО-ДПМНЕ заявяват, че с бюджета за 2013 г.  Македония трябва да остане сред 4-те най-малко задлъжнели страни в Европа. Според опозицията обаче, ако заложените в бюджета разходи бъдат реализирани, държавният дълг ще нарасне драстично.