Чилийският президент Мишел Бачелет подписа закона, с който се признават гражданските съюзи на еднополовите двойки. Тази стъпка бе дългоочаквана, предаде "Морнинг стар".

По думите й, това означава край на разделението между хетеро и хомосексуалните в страната.

Държавният глава присъства на церемония на организация, бореща се за равноправие за хората с хомосексуална ориентация, по времена която бе дадена висока оценка на нейната позиция, изразена с подписа й върху закона.

Според ЛГБТ-организацията, по този начин се показва, че семейство не означава единствено съюзът между мъж и жена. Това е исторически ден, заявиха нейни представители.

Припомня се, че по мерките работи още администрацията на предшественика на Бачелет - Себастиан Пинера. Очаква се те да влязат в сила до 6 месеца.

Те признават сключените досега граждански съюзи и дават правото на партньорите да се наследяват един друг, да ползват здравната осигуровка на другия при нужда и наследствена пенсия.

Очаква се около 2 млн. души да се възползват от законодателните промени в Чили.

Страната е една от по-консервативните в региона в това отношение, коментират още агенциите. Докато повечето държави в Южна Америка признават гражданските съюзи, единствено Бразилия, Аржентина и Уругвай признават гей браковете.