Около 1,5 млн. души участваха в републиканския марш в Париж, съобщава АФП. Според някои източници, те са били не по-малко от 2 млн. души само във френската столица и около 4 млн. на шествията в цялата страна.

Огромни тълпи се събраха на Площада на републиката, откъдето тръгна шествието, след като към множеството се присъединиха 40-те световни лидери.
Хилядите изпяха френския химн, избухнаха спонтанни овации и аплодисменти, съобщават световните медии. Крайният пункт на шествието е Площадът на нацията. До там шестващите ще се придвижат по три маршрута.

Начело на шествието бяха френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и техни колеги от цял свят, които хванали се под мишница, образуват жива верига.

Присъстваха хора от десетки държави, включително и мюсюлмани. Сред събралите се имаше бебета в колички, хора с патерици, млади семейства, двойки. Те скандираха „Свобода" и „Шарли". Много от демонстрантите държат моливи в знак на почит към загиналите в редакцията на списание „Шарли ебдо".

Забеляза се присъствието на голям брой френски мюсюлмани. Сред присъстващите можеше да се забележи мъж, качен на покрива на автобусна спирка, който развява плакат с думите: „Аз съм мюсюлманин, не терорист". Преминаващата тълпа го аплодира, разказва кореспондентът на Би Би Си в Париж.

Чернокож мъж пък носеше надпис „Аз съм чернокож, не съм Кулибали".

Френският президент Фансоа Оланд посрещна пред Елисейския дворец световните лидери, които са пристигнали в Париж, за да изразят солидарност към френския народ след терористичните атаки.

Сред тях бяха израелският премиер Бенямин Нетаняху, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, италианският премиер Матео Ренци, както и кралят на Йордания и съпругата му. Сред присъстващите е и бившият президент на Франция Никола Саркози. За да изрази своята солидарност е пристигнал и палестинският президент Махмуд Абас.

Над 1 млн. души присъстват на маршове във френски градове извън Париж, по данни на АФП.

Междувременно в редица градове в Европа и Канада също се проведоха демонстрации. Мюсюлманки излязоха по улиците на Мадрид, за да осъдят екстремизма.

Демонстрация в подкрепа на марша в Париж се провежда и в Лондон. Парижанин, живеещ в Лондон, се е присъединил към проявата на площад „Трафалгар". „Тук съм, за да покажа, че трите ценности на Франция - свобода, равенство, братство, две още са живи и ние определено трябва да се борим за тях". Той подчертава, че това е ясен знак, че хората от цял свят стоят заедно рамо до рамо.

По-рано Оланд заяви, че днес Париж е столицата на света. Той каза това пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец, преди да тръгнат за републиканския марш срещу тероризма.

Ценим и защитаваме свободата на словото, каза Борисов в Париж

Още...

Редица световни лидери коментираха борбата с тероризма.

Британският премиер Дейвид Камерън, който взе участие и в митинга в Париж, заяви, че днес е ден за солидарност в Франция и френския народ и затова той е в Париж. Днес сме тук, за да демонстрираме, че стоим зад ценностите на демокрацията, свободата на словото и толерантността, каза той.

Той припомни, че собствената му страна страда от същата заплаха и заяви, че всички трябва да се борим с екстремизма с всички средства, които имаме. Също така той вярва, че заплахата ще бъде реална още много години.

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че присъства на марша едновременно, за да изрази солидарност френския народ, но и срещу опитите за мръсна кампания срещу исляма. Той поиска такива акции да се организират и срещу ислямофоцията.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси призова международната общност към общи мерки за борба с тероризма. Държавният глава поиска Организацията на обединените нации да блокира екстремистки сайтове в интернет.

След марша в джамия в Париж израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави мюсюлманина, защитил по време на заложническата криза в еврейския супермаркет хората от нападателите и призова да не се заклеймява ислямът заради ислямистите.

Хиляди се събират в Париж, за да се включат в историческата проява за единство пред лицето на екстремизма.
„Цялата страна ще се вдигне", каза Оланд, цитиран от АФП, на министрите по повод марша, който е в отговор на кървавите атаки, при които загинаха 17 души.

Шествието започна в 15.00 часа местно време (16.00 часа българско време). Очакваше се да се съберат 1 млн. души, сред които повече от 40 държавни лидери.

Към 23 часа българско време то е приключило без инциденти.

Предприети бяха изключителни мерки за сигурност.

По улиците на френската столица ще бдят над 5500 полицаи и военни. В центъра, по покривите на сградите по маршрута на шествието, ще бъдат разположени снайперисти.

Междувременно вътрешните министри от редица държави се събраха днес в Париж и обявиха, че има спешна и жизненоважна нужда да се споделя информация за пътниците във въздушното пространство на Европа, както и да се укрепят външните граници на ЕС.

Те смятат още, че е от съществено значение интернет компаниите да си сътрудничат в борбата с тероризма.

"Категорично отбелязахме, че има нужда от по-голямо сътрудничество с интернет компаниите, за да се гарантира докладването и премахването на нелегалното съдържание, особено такова, което служи като извинение за тероризма или насърчава насилие и омраза", заяви френският вътрешен министър Бернард Казньов.

Европейски и американски силови министри се срещнаха във френското Министерство на вътрешните работи, за да изработят съвместен отговор на заплахата от джихадистки нападения след касапницата в Париж. Тя бе извършена от три въоръжени лица, които твърдят, че действат от името на „Ал Кайда" и „Ислямска държава".

Срещата се състоя само няколко часа преди масивното шествие срещу тероризма.

В началото на срещата представител на американската съдебна власт каза, че тя ще включва дискусии срещу терористични заплахи, чуждестранни бойци и противодействие на насилието и екстремизма.

Американският президент Барак Обама ще покани съюзници на среща на върха за сигурността на 18 февруари във Вашингтон. На нея ще се опитат да предотвратят насилието и екстремизма. Това обяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър след срещата с европейските си колеги в Париж.

„Ние ще съберем всичките си съюзници, за да обсъдим начини, по които можем да предотвратим този екстремизъм, който съществува по целия свят", заяви пред журналисти Холдър, цитиран от „Ройтерс".

Министерската среща бе свикана от френския вътрешен министър Бернард Казньов.