Държавният секретар на САЩ Джон Кери разкритикува Северна Корея за кибератаката срещу "Сони пикчърс" и призова другите страни да застанат редом до САЩ срещу подобни хакерски действия, съобщи "Ройтерс".

"САЩ осъждат Северна Корея за кибератаката срещу Сони пикчърс ентъртейнмънт", посочва държавният секретар.

От своя страна говорителката на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че американски и китайски длъжностни лица са се срещнали във Вашингтон и Пекин, за да обсъдят въпроса. Тя допълни, че "както Китай, така и САЩ са съгласни, че извършването на деструктивни атаки в киберпространството излиза извън нормите на уместното киберповедение".

Междувременно от "Сони пикчърс" заявиха, че проучват различни начини за пускането на сатиричния филм "Интервю", след като спряха излъчването му по кината, което беше планирано за Коледа, след кибератаката срещу тях. Припомняме, основният сюжет на филма е покушение срещу вожда Ким Чен-ун.

От компанията посочват, че проучват възможностите, които да им позволят да пуснат филма не по кината, а по някакъв друг начин.

Според американския президент Барак Обама "Сони пикчърс" са сгрешили, като са отменили пускането на филма по кината в САЩ.