Европейската комисия въвежда патрули в централата си и покрай централата на институцията. Всички автомобили и багажи на пристигащите в ЕК биват подлагани на пълна проверка, съобщи говорителят на комисията Маргаритис Скинас, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

Той уточни, че белгийските власти нямат данни за непосредствена заплаха за институциите на ЕС. Засега ЕК остава в "жълта" (втора) степен на готовност за терористична заплаха. Говорителят отбеляза, че се поддържа постоянна връзка със служителите на комисията чрез вътрешната информационна мрежа.

Скинас добави, че детските градини и училища за служителите на институциите на ЕС са затворени. По тази причина служителите, които са и родители, имат възможността за гъвкаво работно време. Отменени са всички "външни" прояви - извън централната сграда на ЕК, но срещите в сградата ще се състоят по предварителния график.

Попитан защо Съветът на ЕС е въвел "оранжева" (предпоследна) степен на тревога, а комисията остава в "жълта" степен на готовност, Скинас поясни, че в Съвета са предвидени повече външни срещи. Говорителят изрази очакване в следващите часове и дни мерките за сигурност на институциите на ЕС да бъдат допълнително повишени.