Турският президент Таип Ердоган заяви пред журналисти в Париж, че е готов да подаде оставка, ако се намерят доказателства за твърденията на Русия, че страната му купува петрол от „Ислямска държава”, предадоха информационните агенции.

„Говоря съвсем открито и ако това бъде потвърдено с факти, няма да остана на поста си. Но питам уважаемия Путин - той ще остане ли?” – заяви Ердоган в отговор на обвиненията от страна на Москва, че турската страна внася контрабандно петрол от контролирани от „Ислямска държава” райони на Сирия и че оказва финансова подкрепа на терористите.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин заяви, че според Москва руският бомбардировач Су-24 е бил свален, за да не бъдат застрашени „доставките на контрабанден нефт” за Турция.

Ердоган от своя страна подчерта, че Турция извършва покупки на петрол само по законни пътища.

„Страните, от които купуваме петрол, са известни на всички. Американското финансово министерство съобщи, че един от тези, които купуват от „Ислямска държава”, е руски и сирийски гражданин. Като начало, нека да дават отговор на това.” – призова Ердоган.
Той допълни, че страната му е сред тези, които противодействат на контрабандата с петрол.

По повод на отношенията с Русия и предприетите от Москва санкции турският президент заяви, че не очаква те да бъдат прекъснати.

„Не сме племенни държави.” – подчерта той.

Ердоган увери, че страната му ще действа „търпеливо и без емоции”.

Той допълни, че Турция ще реши какво да предприеме в зависимост от поведението на руската страна.