Американският президент Барак Обама заяви, че Турция има право да защити своята територия, както всяка друга страна, предадоха информационните агенции.
Изявлението беше направено от държавният глава на САЩ при разговор с турския му колега Реджеп Таип Ердоган за ситуацията със сваления руски бомбардировач, който наруши въздушното пространство на Турция.

Според Обама, в сегашния момент е важно да се вземат мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението между Турция и Русия.
Ердоган е информирал Обама за свалянето на руския самолет Су-24, което предизвика изключително остра реакция от страна на Москва.

Двамата президенти споделят мнението, че е необходим план за действия, с които да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

По-рано Ердоган заяви пред медиите, че правото на Турция да защитава границите си трябва да се уважава от всички.

По думите на Ердоган, руският самолет е игнорирал отправените от турските военни предупреждения, които са били 10 са 5 минути.
Той добави, че турските изтребители са действали в пълно съответствие с правилата.

Той посочи, че турската страна е запазила своето хладнокръвие и търпение, което е позволила да се избегнат други сериозни инциденти, свързани с обстановката в Сирия.

Никой не бива да се съмнява, че в случая с руския самолет Турция е предприела всички възможни мерки, за да не допусне този инцидент, увери Ердоган.