Европейският парламент гласува за преразглеждане на законодателството относно животните, използвани за научни цели.

Предвижда се по-добра защита на животните, които все още са необходими за изследователска дейност и изпитване на безопасността, съобщава greentech.bg.

Новата директива ще играе също така значителна роля за намаляване до минимум на броя на животните, използвани при експерименти, и ще изисква търсене на алтернативи при всяка възможност, като в същото време ще гарантира равнопоставеност за промишлеността в ЕС и подобряване на качеството на изследователската дейност в ЕС.

„Вниманието се насочва все повече към търсенето на алтернативни методи на опитите с животни. Скоро Европейският съюз ще има най-високия стандарт в света по отношение на хуманното отношение към опитните животни", коментира европейският комисар за околната среда Янез Поточник.

Сред най-значителните промени за постигане на целта са изискването да се извършват етични оценки преди да се даде разрешение за работа по проект, при който се използват животни, и подобряване на стандартите за настаняване и грижи.

Новата директива обхваща животни, използвани в сферата на образованието и професионалното обучение, както и във фундаменталните научни изследвания. Това са всички живи нечовекоподобни гръбначни животни заедно с други видове, които може да изпитват страдания.

Върху използването на нечовекоподобните примати са наложени ограничения, а с новата директива се въвежда и забрана за използване на човекоподобни маймуни при научни процедури.

Дадена държава-членка може да получи разрешение за тяхното използване само в изключителен случай, когато става дума за оцеляване на вида или за неочаквано избухване на болест, обезсилваща човека или застрашаваща живота му.

Понастоящем не е възможно да се забрани изцяло използването на животни за изпитване на безопасността или за биомедицински изследвания.

Преразглеждането цели да гарантира, че животните се използват само когато не съществуват други средства. Използването им трябва да бъде напълно обосновано и очакваните ползи трябва да надвишават вредата, причинена на животното.

С новата директива се цели също така да се гарантира, че животните получават необходимата грижа и третиране, като осигуряване на клетки с подходящ размер и на среда, съобразена с нуждите на съответния вид. Тези разпоредби ще се наблюдават постоянно.

За първи път по законов ред се въвежда задължението за всеки проект да се иска разрешение. Предприятията за отглеждане, снабдяване или използване на животни също ще трябва да искат разрешение за дейността си.

Персоналът, който работи с животни, освен че трябва да бъде добре образован и обучен за целта, ще трябва също така първо да докаже компетентността си, преди да бъде допуснат до самостоятелна работа с животните.