Броят на хората в трудоспособна възраст в Германия ще спадне с около една трета до 2050 г., ако най-голямата европейска икономика не увеличи имиграцията от страни извън Европейския съюз, се посочва в ново изследване, цитирано от „Ройтерс".

Германия ще се нуждае от между 276 и 491 хил. имигранти от страни, нечленуващи в ЕС, всяка година, за да запази нивото си на просперитет и икономическа активност, се казва в проучването на фондация „Бертелсман".

Тя прогнозира, че населението в трудоспособна възраст ще намалее до под 29 млн. души от около 45 млн. към настоящия момент, ако имиграцията не бъде увеличена. Повишаването на пенсионната възраст до 70 години и увеличаването на работещите жени би добавило само около 4,4 млн. души към броя на заетите, се отбелязва в изследването.

Според последните статистически данни, броят на чужденците, живеещи в Германия, е нараснал с 519 340, или с 6,8 процента, през 2014 г. в сравнение с предходната година, като много от тях са сирийци, бягащи от войната, както и румънци и българи, търсещи работа.

Почти 60 процента от новите имигранти в Германия идват от държави членки на ЕС. Общият брой на чужденците, регистрирани в края на 2014 г., е бил 8,2 млн. души, най-високият, откакто се води статистика, а именно - 1967 г., в страна, в която има малко повече от 80 млн. души.

Ала след като цяла Европа се бори с намаляването на раждаемостта и застаряването на населението, авторите на проучването очакват квалифицираните работници да се топят.

В резултат на това Германия трябва да се съсредоточи върху привличането на таланти извън пределите на Европа, подчертават от фондация „Бертелсман".