Индийският премиер Нарендра Моди порица пагубното влияние на намаляващия брой на момичетата в Индия. Той обяви началото на кампания за решаване на проблема, за който ООН каза, че е равносилен на национално бедствие.

„В нашите околности момичетата обикновено биват убивани в майчините утроби и ние не чувстваме болката", каза Моди по време на реч в северния щат Хариана.

Нямаме правото да убиваме дъщерите си", подчерта той, цитиран от "Ройтерс".

Въпреки че е забранен, селективният аборт е нарастващ проблем, който води до намаляване на броя на момичетата, които се раждат. Това се случва дори след като икономиката се разраства и други социални показатели като майчината смъртност са се подобрили.

Кампанията „Beti Bachao Beti Padhao" (Спаси дъщеря си, учи дъщеря си) цели подобряване на съотношението между половете в Индия - броят на родените момичета за всеки 1000 момчета и равенството между половете в достъпа до образованието.

„За всеки 1000 момчета, които се раждат, трябва да има и 1000 родени момичета", каза Моди. Той допълни, че приоритизирането на синовете за сметка на дъщерите е „психологическо заболяване на цялата страна".

Проблемът е по-лош в урбанизираните райони.