Израелската армия вярва, че настоящата вълна от насилие между израелци и палестинци, при която загинаха повече от 100 души от двете страни през последните два месеца, ще продължи през следващите месеци и дори има риск от сериозна ескалация, съобщава „Гардиън”.

Високопоставен офицер от израелска армия заяви пред израелски журналисти, че насилието ще продължи. Предвижането беше разпространенo тази сутрин от израелски вестници.

В същото време военният министър на Израел Моше Ялон разкри планове за изграждане на допълнителни секции от ограда, която спира палестинци от южната част на Западния бряг да достигат до Израел. Именно в този район през последните седмици има сблъсъци между израелци и палестинци.

Категоризирайки последните събития като „ограничен бунт”, офицерът, който е от централното военно командване на Израел, предупреди, че насилието може да продължи с месеци и дори да ескалира до по-мащабен конфликт. Той добави, че 95% от атаките са извършвани от палестинци, които не са свързани с екстремистки групировки.

По думите му израелската армия отчита всекидневно по 15 точки на напрежение и сблъсъци и по 40 всеки уикенд, допълвайки, че участват десетки, дори стотици демонстранти. Но военнослужещият добави, че може да прераснат до 20 или 200 хиляди протестиращи.

Офицерът разкри, че израелските военни са препоръчали мерки за намаляване на напрежението, включително предоставяне на разрешителни за работа на палестинци, освобождаване на задържани палестинци и предоставяне допълнителни оръжия на палестинската полиция. Обаче всичко това се отхвърля от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.