Изтребители на НАТО са били вдигнати по тревога от Литва тази нощ заради руски бойни самолети, съобщават световни агенции.

Натовските самолети са ескортирали 11 самолета на Русия, които са прелитали над Балтийско море с изключени транспондери.

„Късно вечерта, около 23:30 часа, изтребители на НАТО бяха изпратени да идентифицират самолети. Те идентифицираха два военнотранспортни самолета Ан-26, един военнотранспортен самолет Ан-12 и допълнителна група от 8 самолета, включително бойни самолети Су-27 и Су-34", обясниха от военното министерство на Литва пред BNS.

От ведомството уточниха, че руските самолети са летели с изключени транспондери, не са предоставяли планове за полетите и са отказали да се установи контакт.

Във вторник Русия обяви, че изпробва бойната готовност на въоръжените сили на страната в някои региони, включително Калининград, тествайки изтребители, бомбардировачи и ракетни системи „Искандер".

От началото на кризата в Украйна зачестиха подобни провокации от страна на руската държава в Европа.

През 2014 година самолети на НАТО са прихванали повече от 130 пъти руски самолети до балтийската страна. За сравнение през 2010 година се е случило само 4 пъти.

Преди няколко дни военното министерство на балтийската държава съобщи, че миналата седмица базирани в Литва изтребители на НАТО е трябвало да ескортират няколко пъти руски самолети-цистерна Ил-78.

В Балтика са разположени самолети на страни членки на НАТО, които действат на ротационен принцип. Самолетите са разположени заради липса на такива на Естония, Литва и Латвия.

Междувременно Германия ще изпрати 500 войници в Литва за учения.

В същото време "Интерфакс" съобщи, че елементи на руския Черноморски флот започват военноморски учения в района на акваторията.