Северна Корея обяви забрана за плаване на кораби в района на източното крайбрежие на страната, съобщава южнокорейската медия "Йонхап", предаде Ройтерс.

Предполага се, че КНДР ще изпита ракетa преди визитата на американския военен министър в Сеул тази седмица.

Пхенян изстреля четири ракети с малък обсег на действие в петък. Сеул веднага реагира, заявявайки, че това е опит за ескалация на напрежението по време на продължаващите военни учения между Южна Корея и САЩ.

Не е ясно дали налагането на зона, забранена за плаване в района на източното крайбрежие, е пряка индикация за предстоящо ракетно изпитание.

Няма признаци за подготовка, каза представител на военното министерство на Южна Корея. Той добави, че забраната не е съобщена на Сеул или Международната морска организация.

Военният министър на САЩ Аштън Картър ще пристигне на тридневна визита в Южна Корея в четвъртък.

Правителствен източник обясни пред южнокорейската медия, че наложената забрана за плаване е в сила от 1 април и подсказва, че може да бъде извършен тест на ракета „Родонг" със среден обсег на действие.

Северна Корея за последно тества ракета „Родонг", която е с обсег на действие 1 300 километра през март 2014 година. Пхенян не наложи такава забрана за мореплаване преди изпитанието.