В настоящия момент Северна Корея работи по подготовката за изстрелване на по- модерна балистична ракета, съобщи Институтът САЩ-Корея при американския университет „Джон Хопкинс", предаде Интерфакс.

Експертите в института са стигнали до този извод на базата на анализиране на спътникови снимки през последните два месеца. Те подчертават, че на полигона Сохе, който е използван за изстрелване на севернокорейски балистични ракети, се извършват дейности по модернизация и разширяване.

Свидетелстват и извършените наскоро в КНДР изпитания на нов ракетен двигател, който е предназначен за мобилната междуконтинентална балистична ракета KN-08, смятат експертите.

Разширяването на полигона ще позволи използването на „по-големи мобилни платформи за ракети, способни да поразяват цели в Североизточна Азия и САЩ", допълват експертите.

Те посочват, че модернизацията на полигона ще даде възможност за изстрелване на ракети, които ще бъдат с 25% по-дълги, отколкото "Унха-3", която успешно изведе в орбита изкуствен спътник на КНДР през декември 2012 година.