ракетиСеверна Корея е завършила нова площадка за изстрелване на ракети, предаде „Ройтерс", позовавайки се на експерти. Новото съоръжение засилва опасенията, че Пхенян представлява заплаха за сигурността в региона.

Новата база е по-сложна от първата площадка и прилича на подобен обект в Китай, което кара експертите от globalsecurity.org да предполагат, че Пекин е помогнал на южния си съсед. Според тях Иран и Пакистан също съдействат на комунистическата държава, която твърди, че иска да изведе сателит в орбита.

Базата в Тонгчанг има 30-метрова кула за изстрелване и е разположена в близост до границата с Китай. Построяването й е отнело 10 години.

Тим Браун от globalsecurity.org коментира пред „Ройтерс", че снимките от преди месец не показвали, че предстоят тестове на площадката. По думите му вероятно ще са нужни седмици или даже месеци, за да бъде подготвена ракета за изстрелване. „Съоръжението е готово и въпросът е колко време ще мине, преди те да изстрелят нещо от него. Дали ще е ракета или нещо, свързано с космическата им програма - не можем да знаем", коментира той.

Южнокорейски представители също коментираха, че нямат данни КНДР да се готви за пуск.

Северът подготвя ракетата „Таеподонг-2" с радиус на действие от 6 700 км., но тя все още е далеч от масово производство. КНДР към момента има в арсенала си ракети, които могат да поразят цел, отдалечена на 3 000 км., като по този начин застрашават Япония и американските бази в Гуам.

Експертите не смятат, че Северна Корея е в състояние да направи толкова компактен ядрен заряд, който да може да се пренася от балистична ракета, но това може да се промени след определен брой тестове.

КНДР извърши ядрени опити през 2006г. и 2009г. и изстреля три ракети с голям обсег - през 1998г., 2006г. и през 2009г. И трите пуска бяха неуспешни. Северна Корея не е демонстрирала, че притежава атомна бомба, но според експерти има материал за 10 заряда.

Комунистическата държава използва ядрената си програма като „разменна монета" в преговорите си със САЩ, Япония и Южна Корея.