В аудиосъобщение клон на „Ислямска държава" в Египет отхвърли съмненията на официални лица и експерти, че групировката е свалила руския пътнически самолет над Синайския полуостров, съобщава Ройтерс.

Групировката отбелязва, че ще докаже когато си поиска, че е унищожила самолета.

Припомняме, в събота пътнически самолет Airbus A321M на руска компания падна малко след излитането си от Шарм ал Шейх за Санкт Петербург. Всички 224 души на борда загинаха.

Синайска провинция, египетска група, лоялна на „Ислямска държава", обяви в съобщение на същия ден, че е свалила самолета в „отговор на руските въздушни удари, при които загинаха стотици мюсюлмани на сирийска земя". Твърденията бяха отхвърлени от руски и египетски официални лица. Експерти по сигурността и разследващи заявяват, че е малко вероятно самолетът да е бил ударен от екстремисти на Синай, тъй като те не смятат, че имат зенитно-ракетни комплекси, които могат да поразят цели на 10 километра височина.

Обаче руски официални лица предполагат, че самолетът най-вероятно се е разпаднал във въздуха, което може да е причинено от някаква експлозия на борда.

В ново съобщение, качено в профил в „Туитър", свързаната с „Ислямска държава" екстремистка групировка на Синай твърди, че стои зад катастрофата.

„Обръщаме се към отричащите и съмняващите се: Смърт от чувство на неудовлетвореност. Ние, с волята на Аллах, сме тези, които свалиха самолета и ние не сме длъжни да разкриваме какъв начин сме използвали за неговата гибел", заявява говорител на арабски.

Така че вървете при отломките, претърсвайте, вземете вашите „черни кутии" и ги анализирайте, изложете ни вашите открития и вашата експертиза, докажете, че ние не сме свалили самолета или как е паднал, допълва говорителят.

Ние ще разкрием механизма, довел до катастрофата, в момент, когато ние поискаме и по начин, който искаме, поясни екстремистът.

„Ислямска държава" вече призова за война срещу Русия и САЩ в отговор на намесата в Сирия.

Вчера поддръжници на терористичната организация в Ирак поздравиха във видео своите египетски колеги и предупредиха руския президент Владимир Путин, че тепърва започват атаките. Те дори раздаваха сладки, за да отпразнуват катастрофата.