Значително разширяване на правомощията на властите в Шотландия, ако шотландците гласуват против независимост на запланувания за 18 септември референдум.

Това обещават лидерите на трите водещи политически партии на Великобритания - Дейвид Камерън ( Консервативната партия), Ник Клег (Либерал-демократите) и Ед Милибанд (Лейбъристката).

В безпрецедентна съвместна декларация, публикувана във вестник Daily Record, те уверяват народа на Шотландия, че парламентът на северния регион ще получи нови широки правомощия.

Именно висшият законодателен орган в региона „ще решава колко е необходимо да бъдат похарчени за националната система за здравеопазване" и в други социални сфери.

Авторите на документа призовават шотландците да вземат участие в усилията на партиите за „подобряване управлението на Обединеното кралство през следващите години".

Хората искат промяна. Гласуването против излизане от състава на Великобритания ще e за тяхно добро и безопасност, отбелязват тримата лидери.

На референдума над 4 милиона шотландци ще имат право да отговорят на въпросаТрябва ли Шотландия да стане независима държава". Според последните проучвания поддръжниците на отделянето на Шотландия от Великобритания и тези, които искат да се запази 307-годишният съюз между Англия и Шотландия, са с почти изравнени позиции, но трябва да се има предвид, че около 15-17% не са решили за кой лагер да гласуват.