Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще направи всичко възможно за справяне с антисемитизма в Германия на фона на информация за антисемитски нападения и антиизраелски настроения във връзка с наскоро приключилия конфликт в Газа, съобщава Ройтерс.

В седмичното си обръщение Меркел отбеляза, че е била уведомена, че еврейските институции в Германия все още се нуждаят от полицейска защита и призова за голямо участие в митинг срещи антисемитизма, на който тя смята да произнесе реч следващата седмица.

Властите и медиите в Германия, които са много внимателни по темата с антисемитизма заради Холокоста, критикуваха скандиранията срещу Израел и евреите по време на демонстрации в страната, докато Израел и „Хамас" водеха боеве в Ивицата Газа.

Лично аз ще направя всичко по силите си, както и моето правителство, за да покажем, че антисемитизмът няма шанс в нашата страна, каза Меркел.

Тя изрази радостта си от възраждащата се еврейска култура в Германия след Втората световна война.

Когато нацистите взеха властта през 1933 година, в Германия е имало повече от 1,5 милиона евреи. В края на ВСВ е имало само около 30 хиляди след извършени масови убийства и емиграция, но оттогава досега евреите в Германия вече са 200 хиляди.

Меркел заяви, че се надява много германци да се присъединят на митинга пред Бранденбургската врата на 14 септември, който е организиран от Централния съвет на евреите в Германия.