Германският канцлер Ангела Меркел обеща Берлин да продължи да се придържа към бежанската политика на отворени врати, съобщава „Гардиън”.

Тя отхвърля критиките в Германия и в чужбина, които продължават да се увеличават заради опасенията от терористични атаки в Европа.

В 40-минутна реч пред Бундестага Меркел изтъкна, че нивото на заплаха в Германия е високо, но хората трябва да продължат да водят нормален живот.

Най-силният отговор срещу терористите е да продължим да живеем нашия си живот и с нашите ценности както до момента, изтъкна тя.

Ние, европейците, ще покажем нашия свободен живот по-силно от каквато и да е била атака, поясни канцлерът.

Часове преди да отпътува за Париж за среща с френския президент Франсоа Оланд тя отбеляза, че Германия ще покаже солидарност към Франция след атаките в Париж, при които бяха убити 130 души.

Меркел подчерта ангажимента си към оспорваната бежанска политика, която води, заявявайки, че Германия е задължена да защити тези, които бягат от войни и конфликти в Близкия изток, Африка и Азия.

Според нея мигрантите, които не се нуждаят от защита трябва да бъдат върнати в родните им държави.

Просто да изградим огради покрай нас няма да разреши проблема, констатира Ангела Меркел и повтори, че Европа трябва да изкорени причините за кризата като работи за мир в Сирия и обвързване с Турция като партньор в справянето с бежанския проблем.

Лидерът на Германия е категоричен, че страните членки на ЕС трябва да приемат схемата за квотно разпределение.

Разпределението на бежанци според икономическата сила и други условия...и готовността за приемане на постоянен механизъм за разселване...ще установи дали Шенгенската зона ще се запази в дългосрочен план, смята тя.