Германският канцлер Ангела Меркел остро критикува коалиционния партньор, Социалдемократическата партия, за присъединяването си към регионално правителство, воденo от радикалната Левица, съобщават световни агенции.

Според нея взетото от Социалдемократическата партия решение е своеобразно „обявяване в несъстоятелност".

Само нашата собствена сила, силна консервативна партия може да предотврати вземане на властта от червена-червена-зелена лява коалиция на федерално ниво през 2017 година, подчерта тя, имайки предвид Социалдемократическата партия, Левицата и Зелените.

Меркел изнесе реч на конгрес на Християндемократическата партия, който се провежда в Кьолн.

Припомняме, миналата седмица местният парламент на източната германска провинция Тюрингия избра Бодо Рамело за премиер на лява коалиция, в която участват Левицата, Социалдемократическата партия и Зелените.

Меркел призова нейната партия да предприеме нови реформи за засилване на конкуренцията в най-голямата в Европа икономика.

Нека бъдем смели в тези вълнуващи времена", каза Меркел, която ръководи Християндемократическата партия от 2000 година.

Канцлерът поиска да се ускори създаването на дигитална германска икономика и откриване на по-рисков капитал за бизнеса. Тя също поиска намаляване на бюрократичния апарат и възползване от шансовете за свободна търговия.

Светът ни чака", заяви канцлерът пред повече от 1000 делегати на двудневната конференция.

Канцлерът говори и по други теми. Тя обвини Русия, че нарушава международното право с действията си в Източна Украйна, но обеща да направи всичко по силите си, за да се постигне дипломатическо решение.

Не можем да разрешим това с военни средства. Нуждаем се от търпение, уверена съм, че можем да преминем през това", заяви лидерът на консерваторите в Германия.

Очаква се на конгреса Меркел да бъде преизбрана за осми път за лидер на Християндемократическата партия. Преди две години Меркел си осигури позицията с подкрепата на 97,9% от делегатите.

По-късно „Франс прес" съобщи, че Меркел е преизбрана за осми път за лидер на Християндемократическия съюз с 96,72 процента от гласовете на делегатите.

През 2000 година тя получи подкрепата на 95,9%; през 2002 - 93,7%; 2004 - 88,4%; 2006 - 93,1; 2008 - 94,8%; 2010 - 90,4% и 2012 - 97,9%.