Руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че увеличава въоръжените сили и оръжия в Европа, докато Москва изпълнява задълженията си по Договор за обикновените въоръжени сили в Европа, въпреки че спря да го спазва от 2007 година.

Усилията на НАТО за несъразмерно увеличаване на конвенционалните оръжия и поемане на контрол върху конвенционалните оръжия в Европа в името на разрешаването на конфликти убива договора", каза той в обръщение към Федеративния съвет на Руската Федерация.

Сега, нашите партньори от НАТО, говорят за нуждата от възобновяване на контрола върху оръжията в Европа, искат да признаем суверенитета на Грузия с границите преди 2008 година като предусловие и да се върнем към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който ние напуснахме, защото изпълнението му бе саботирано от членовете на НАТО", допълни той.

Договорът е подписан в Париж през 1990 година, а поправка на договора бе подписана в Истанбул на срещата на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа през 1999 година.

След като Русия не желае да подкрепи плановете на САЩ за противоракетна отбрана в Европа, по време на обръщението си на 26 април 2007 г. Путин заплаши с мораториум върху договора. По време на извънредната конференция на членовете на ДОВСЕ, състояла се от 11 до 15 юни във Виена по руска инициатива, той изложи повечето от исканията си за пренаписване на договора.

Тъй като исканията му не бяха удовлетворени, на 14 юни 2007 г. Путин издаде декрет предназначен да спре спазването на задълженията по договора и влизащ в сила 150 дни по-късно.

В декрета се казва, че това е в резултат от „извънредни обстоятелства...,които засягат сигурността на Руската федерация и изискват незабавни мерки" и известява НАТО и членовете му.

Прекратяването се отнася както за първоначалния ДОВСЕ, така и за последващите споразумения.