Над 170 души по целия свят, включително поне 61 в Съединените щати, са били арестувани в мащабна операция срещу глобална мрежа за детска порнография.

Това обяви главният прокурор на САЩ Майкъл Мукаси и представители на Европейския съюз, цитирани от Си Ен Ен.

Припомняме, преди дни беше съобщено, че австралийската полиция е задържала 19 мъже за участие в глобална мрежа за детско порно, в която са участвали и хора от 70 държави по света.

По време на операцията Joint Hammer са спасени 11 момичета в САЩ на възраст от 3 до 13 години, които са били подложени на сексуална експлоатация от производители на детска порнография.

Още десетина са спасените в Европа, включително и няколко момичета в Украйна.

Властите са открили връзка между производителите, разпространители и потребителитена порноматериалите в близо 30 страни.

Разследването в Европа, където се води под кодово име „Операция Коала",започва след като разследващите установяват, че видеоматериал с детско порно, открит в Австралия, е бил произведен в Белгия.

„Това съвместно координирано усилие на ЕС и САЩ започна след като в Европа бе открит баща, който насилвал сексуално дъщеря си и заснемал сексуалните сцени",каза Мукаси.

Допълнителни разследвания установяват няколко канала за детско порно.

Разследващите все още правят опити да определят местоположениетона децата, заснети в порноматериалите. Очакват се още арести, тъй като разследването продължава. В него са включени ФБР, имиграционните и митнически власти, както и пощенските служби.

Установено е, че предимно се търгуват порноматериали с момичета в предпубертетна възраст, но са забелязани и видео и снимкови материали с момчета и момичета на всякаква възраст - дори бебета.