От НАТО възнамеряват да разкрият изнесени командни центрове в Унгария и Словакия, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг", заяви Столтенберг, цитиран от световните медии.

Подобно решение се очаква на насроченото за четвъртък заседание на министрите на отбраната от Алианса. През февруари НАТО реши да открие такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Изнесените командни центрове имат задачата да координират и подготвят действията на силите на пакта за бързо реагиране.

По думите на Столтенберг новите два центъра ще работят за обезпечаване на сигурността по южните граници на алианса. Генералният секретар съобщи, че НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради "събитията на юг".

Столтенберг отхвърли твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство в последните дни от руските военновъздушни сили е "инцидент". Според него, руските изтребители са летели над Турция твърде дълго. Генсека на Алианса отказа да коментира данните, че руските изтребители са заглушили радарите за насочване на оръжието на приближилите ги турски военновъздушни патрули.

"Инцидентите в турското въздушно пространство са неприемливи, призовавам Русия да не подклажда напрежение с алианса, да сътрудничи в борбата с "Ислямска държава" и да се опита да помогне за постигането на политическо решение на сирийския конфликт", заяви Столтенберг.

Русия трябва да зачита турските граници, включително въздушното й пространство, което е част от НАТО. Нарушаването на въздушното пространство крие сериозни опасности и не трябва да се повтаря, добави той.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за връзка с НАТО. В отговор на въпрос той уточни, че Русия не е дала на пакта друга информация за случая в небето над Турция, освен разпространеното съобщение в медиите.

Генералният секретар отбеляза, че обособяването на нови изнесени центрове на силите на пакта за бързо реагиране не е свързано само с действията на Русия, а и с обстановката около южните граници на алианса. "Всички държави от НАТО имат принос в укрепването на сигурността", заяви той.

По повод Украйна Столтенберг изрази задоволство от видимия напредък, но призова за цялостно спазване на споразуменията от Минск. "Има надежда", коментира генералният секретар.

Обстановката в Афганистан ще бъде сред темите на предстоящото заседание на министрите на отбраната. "Предизвикателствата в Афганистан остават, но местните сили за сигурност могат да се справят", уверен е Столтенберг.