Русия има няколко хиляди войници и стотици танкове и бронирана техника в Украйна, разкри военен от НАТО, предаде Ройтерс.

Преди от организацията обявиха, че „над 1000" руски войници оперират на територията на Украйна, което е довело до значително ескалиране на ситуацията.

Все още забелязваме няколко хиляди руски войници да действат във вътрешността на Украйна, оборудвани със стотици танкове и бронирана техника, така че няма значителна промяна в разположените руски сили в Украйна", каза офицерът от Алианса пред медията в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Той добави, че около 20 хиляди руски войници са разположени до границата с Украйна.

По-рано върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав каза, че събитията в Украйна и действията на Русия принуждават Алианса да промени стратегията си в Европа.

Междувременно Москва за пореден път обвини Вашингтон, че подкрепя „партията на войната" в Киев и обяви, че чака отговор от ръководството на Украйна и сепаратистите по отношение на руския мирен план.

Засилването на антируската риторика точно, когато има активни усилия за намиране на политическо решение показва, че „партията на войната" в Киев има активна външна подкрепа в лицето на САЩ, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

Иначе преди началото на срещата на върха на НАТО украинският президент Петро Порошенко проведе разговори с американския си колега Барак Обама, британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци. Разговорите трябваше да продължат около 30 минути, но са продължили над час, според говорителя на Порошенко.