Русия и САЩ отново пообтегнаха отношенията си.

Във връзка със скандала около издаването на американска виза за председателя на руския Сенат Валентина Матвиенко от външното министерство на Русия заявиха, че това няма да остане без последствия за двустранните отношения.

Подобни акции не остават без последствия в историята - налагат негативи както върху двустранните отношения, така и в историята на дипломацията, заявява руското външно ведомство.

Самата Матвиенко нарече поведението на САЩ йезуитско и неетично, тъй като не е било необходимо толкова дълго време да бавят решението си. Беше очевидно - или „да", или „не", но така йезуитска маневра - три дни до пътуването да се съобщи приетото решение..."

Вашингтон оряза визата на Матвиенко в навечерието на провеждането на сесията на Междупарламентарния съюз, който се провежда от 31 август до 2 септември в Ню Йорк. Ограниченията във визата няма да позволят шефката на руския сенат да участва във всички мероприятия на форума.

Американската страна обясни своето решение с факта, че Матвиенко е включена в черния списък със санкции срещу Русия. Затова визата ограничава участието й само с участие в събитията по линия на ООН.

В резултат на това обаче цялата руска делегация отказа участие във форума.