В сряда стана известно, че в следващите дни украинските военни ще започнат да се обучават да управляват танкове "Ейбрамс".Това заяви прессекретарят на Пентагона, бригаден генерал Пат Райдър, цитиран от "Гласът на Америка" (VOA).

Най-малко 250 украинци пристигат в Германия тази седмица и ще се обучават на 31 танка "Ейбрамс", каза анонимен източник на изданието. В продължение на десет седмици военните ще се обучават на управление, маневри на танковете на бойното поле и тяхната поддръжка.

Украинците ще тренират на 31 танка "Ейбрамс", които пристигнаха в Германия по-рано този месец. Американски служители съобщиха, че друга партида от 31 танка M1A1 "Ейбрамс" в момента се ремонтира в Съединените щати и ще бъде доставена в Украйна през есента.

Марк Мили: Танкът "Ейбрамс" ще промени ситуацията в Украйна

Марк Мили: Танкът "Ейбрамс" ще промени ситуацията в Украйна

Прогноза на висш военен от Пентагона

Престои обучението на украинските пилоти на самолетите F-16. В сряда в "Туитър"говорителят на Пентагона писа, че все още не е известно кой точно ще обучава украинските военни, къде ще се проведе обучението и колко самолета в крайна сметка ще бъдат доставени на Украйна.

"Доставката на F-16 е дългосрочен ангажимент към Украйна. Тези F-16 няма да имат значение за предстоящата контраофанзива", каза Райдър, цитиран от Би Би Си.

От няколко месеца се водят преговори за доставка на изтребители F-16 от Запада. По-рано беше съобщено, че Нидерландия е готова първа да прехвърли F-16 на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън по време на срещата на Г-7 в Хирошима подкрепи намеренията на съюзническите сили да обучават украинските военни.

ЕС вече обучава украински пилоти за F-16

ЕС вече обучава украински пилоти за F-16

До момента Съюзът е осигурил военна помощ за 10 млрд. евро на Киев