Президентът Росен Плевнелиев е обсъдил в Лондон  бъдещето на проекта „Набуко-Запад" с  представители на британската компания „Бритиш Петролеум", съобщиха от пресслужбата на президентството. Държавите-участнички в проекта  се надяват да привлекат компанията като стратегически инвеститор.

По време на разговорите президентът е припомнил, че България има нужда от диверсификация на източниците на газ, като е подчертал, че страната ни ще подкрепи „всяка тръба, която потенциално ще премине през българска територия".
По отношение на Набуко-Запад президентът е заявил, че реализацията му е на „финалната права".

Проектът е поставен на конкурентна основа, което налага още повече усилия от страна на държавите в консорциума за привличането на стратегическа инвестиция, каквато би била тази на британската компания, коментира държавният глава. По думите му обаче, все още не може да се прогнозира какво ще бъде инвестиционното решение.

Българският държавен глава посети британската столица, за да присъства на траурната церемония за погребението на Маргарет Тачър - премиер на Обединеното кралство през периода 1979-1990 г..

„Маргарет Тачър намери правилния баланс между това да мотивира реформите в бившия Съветски съюз, така че страните от Централна и Източна Европа да получат своя шанс за демократизиране", коментира след церемонията Росен Плевнелиев и

определи покойния британски премиер като „двигател на падането на „Желязната завеса". „Маргарет Тачър помогна на десетки държави да тръгнат по пътя на демокрацията и ние няма да забравим това", заяви още държавният глава.

По време на престоя си в Лондон Росен Плевнелиев се срещна с действащия британски премиер Дейвид Камерън.

Държавният глава е получил уверение, че няма заплаха от въвеждане на ограничения за работа във Великобритания за български и румънски граждани след 1 януари 2014 година.

„Държави като Швеция и Франция вече показаха, че България не е проблемна от тази гледна точка", коментира президентът и отрече категорично възможността от миграционен наплив на български граждани в други държави от ЕС.