Дамаск е получил нови бойни и разузнавателни самолети от Москва за борба срещу „Ислямска държава", каза сирийски военен източник, цитиран от „Франс прес".

„Нашите ВВС получиха най-малко пет бойни самолета от Москва, а също така разузнавателен самолет, който ни позволява да идентифицираме цели с голяма точност", добави високопоставеният сирийски представител.

По думите му Москва е доставила и друго „модерно военно оборудване за борба срещу „Ислямска държава".

Източникът добави, че самолетите са пристигнали в петък във военна база в провинция Латакия.

Според него Москва е изпратила оръжия за нападение и отбрана.

„Руските оръжия започнаха да дават ефект в Сирия", поясни представителят, допълвайки, че сирийската армия е започнала да ги използва в градовете Ракка и Дейр аз Зор срещу позиции на „Ислямска държава".

Друг военен източник в Латакия разкри пред агенцията, че армията е „получила руски разузнавателни самолети, които ще позволят на сирийските сухопътни и военновъздушни сили точно да идентифицират целите".

По думите на източника доставките включват също „радари и бинокли за нощно виждане".

Припомняме, вчера американски източник разкри пред световната осведомителна агенция, че Русия е разположила 28 бойни самолета в Латакия. Москва е изпратила изтребители и бомбардировачи, а друг източник разкрива за други 20 руски военни и транспортни хеликоптерa в Латакия.

Също така представители на американските власти съобщиха, че Русия е започнала разузнавателни мисии с безпилотни самолети в Сирия.

Руските дрони изглежда се организират от военновъздушната база близо до Латакия, където Москва разположи тежко въоръжение, включително изтребители, хеликоптери и военноморски пехотни сили през последните дни.

Стартирането на руски безпилотни полети подчертава рисковете за авиацията на водената от САЩ коалиция и руските полети, работещи в ограниченото въздушно пространство на Сирия, отбелязва "Ройтерс".