Украинският президент Петро Порошенко предложи вчера едностранно прекратяване на огъня в източната част на страната, като условието за осъществяване на предложението на Порошенко е да бъде подкрепено от въоръжените проруски сепаратисти в Донбас.

Руските медии обаче провидяха в действията на новоизбрания държавен глава нещо доста по-различно - според тях Порошенко предложил капитулация на сепаратистите, а не примирие.

"Преди Порошенко да предложи примирие, ресорният вицепремиер за силовия блок Виталий Ярема заяви, че който не изпълни условията на Киев, ще бъде ликвидиран. Ярема отправи сигнал, че операцията в Източна Украйна ще продължи, но "на съвсем различно качествено ниво", отбелязва "Новие известия".

Според вицепремиера единствената пречка украинските въоръжени сили да не започнат сериозно прочистване е многобройното мирно население в зоната на антитерористичната операция, пише всекидневникът.

Мирният план на Порошенко, чието обнародване предстои, включва 14 точки, но важната всъщност е само една - първо да поеме контрола върху границата с Русия, а после да спре огъня, пише "Взгляд".

Тоест, главнокомандващият украинската армия иска да обкръжи въстаническите сили, след което да им постави ултиматум - разоръжете се, предайте се или заминавайте в Русия. Естествено Порошенко не разчита Донецк и Луганск да приемат подобни условия в днешната ситуация - значи вярва, че ще сполучи да блокира границата, откъсвайки въстаниците от Русия, и после ще може да им диктува условия: умри или си тръгвай. Условията на Порошенко, за да спре силовата операция, правят примирието не само невероятно, но и неизпълнимо, пояснява електронният вестник.

"Порошенко обяви мир, за да продължи войната", приглася му в заглавие "Московский комсомолец".

Фактически украинският лидер предлага "не примирие, а капитулация - безусловна, без преговори и в най-кратък срок. Огромното мнозинство опълченци са местни жители, надигнали се срещу украинския национализъм. Тези хора няма къде да идат. Ясно е как посрещат инициативите на Порошенко", пише изданието.

Силите на Киев рушат градовете в сепаратистките региони и стрелят по мирното население, а опълченците не искат коридори за изтегляне от Киев, нито убежище от Русия, а "само оръжие. Опълчението ще воюва", прогнозира журналистът Егор Холмогоров, представен като руски националист.

Спирането на огъня "може да стане първи етап от преговори", но условията на Порошенко са неприемливи за сепаратистите и те няма да се предадат, смята московският аналитик Владимир Жарихин. Изявлението на Порошенко цели да прикрие "реалните планове", обсъждани тайно със сепаратистките лидери, смята киевският му колега Михайло Погребински.

"В Славянск ще се браним докрай", заявява въстаник, говорил пред всекидневника. Никой не вярва на амнистията, обещана от "Кървавия Петро" - Киев е подготвил вече "списъци за ликвидиране на всички неугодни" на днешната власт, допълва той. "Та може ли човек да се разбере с фашисти?", реагира негов съратник, цитиран в "Московский комсомолец".