Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на нов тип санкции по отношение на Русия и други страни, които са съпричастни към анексията на Крим и агресията в Донбас.

В новия списък са близо 400 имена на физически лица и повече от 100 юридически лица, които са със забрана да влизат на територията на Украйна.

Сред имената има и две български - Магдалена Ташева и Елена Йончева.

Депутатката от „Атака" Магдалена Ташева е под №2 в списъка от 388 души със забрана да влизат в Украйна. Мотивировката на украинските власти е, че тя представлява потенциална заплаха за националните интереси, заплаха за националната сигурност, суверинитета и териториалната цялост на Украйна.

Журналистката Елена Йончева е под №59 в същия списък и мотивите за забраната да влиза в Украйна са същите, каквито са спрямо депутатката.

Депутатката от „Атака" Магдалена Ташева се почувства поласкана от наложената й забраната да влиза в Украйна. „Порошенко не престава да ме ласкае като вижда в мен заплаха за националните интереси, националната сигурност и териториалната цялост на 46 милионна Украйна", коментира издадения указ със санкции от президента на Украйна Ташева пред журналисти в парламента.

„Прахта ми дишат такива световни фигури като например военния министър на Русия. Той е далеч зад мен", коментира с усмивка Магдалена Ташева.

Все пак депутатката обясни, че според нея забраната е заради участието й като международен наблюдател на референдума в Крим, както и наблюдател на изборите за парламент и президент в Донецката народна република.

„Подобни черни списъци показват отчаянието и безсилието на неонацисткия режим в Киев", заключи  още Ташева.

Защо един президент на държава се занимава с редови депутати като нас, недоумява обаче атакистът. Ние защитаваме принципи, каза още Сидеров.Лидерът на Атака Волен Сидеров е „доволен", че депутатката му Магдалена Ташева е обявена за заплаха за националната сигурност на Украйна и е със забрана за влизане в страната.

Това е признак за политическа значимост на госпожа Ташева, изтъкна той. Самият националист също е в украински черен списък.

Отново той подчерта, че режимът в Украйна е дошъл с преврат. Националистите ще отидат в Украйна при смяна на режима. Украйна е братска държава, категоричен бе Сидеров.

Това решение (указът, бел.ред) е взето в координация с нашите партньори от Европейския съюз, САЩ и други страни, които са изразили съответната реакция спрямо анексията на Крим и агресията над Донбас, коментира Порошенко на среща в Киев с членовете на Комитета по сигурност на ЕС.

Сред имената в списъка със санкции са граждани на Русия, Украйна, представители на самопровъзгласилите се за републики в Донбас, а и граждани на редица европейски страни и Израел.

Санкциите, които се въвеждат, предвиждат блокиране на банкови сметки и активи, временни ограничения за използване на имущество, визови ограничения.

Сред руските официални лица, чийто имена се виждат в списъка са: министърът на отбраната Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, председателят на Думата Сергей Наришкин, председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин.

Под удара на санкциите попадат и ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров, детският омбудсман Павел Астахов и още депутати от Държавната дума.

Сред журналистите също са основно руснаци - генералният директор на „Русия днес" Дмитрий Киселев, директорът на корпорацията „Червена звезда" Алексей Пиманов, главният редактор на „Експерт" Валерий Хадаеев. Под ограничения попадат обаче и трима сътрудници на руската редакция на ВВС, които отразяват конфликта в Украйна.

Компаниите в списъка със санкции са 105.