Пратеникът на ООН в Африка Хирут Гебре Селасие предупреди Съвета за сигурност, че повече от 41 млн. млади африканци под 25 години, живеещи в района Сахел, са потенциални екстремисти, предаде Washington Post. 

Бедността, масовата неграмостност и липсата на перспективи би тласнала тези хора към имиграция и вероятно много от тях ще бъдат привлечени към джихадистки групировки. Хората там стават жертва на военни конфликти, наркотрафик и трафик на хора. 

Според даните, 44% от децата в този район нямат достъп до качествено образование, а едва 36% от хората там могат да четат и пишат. 

В района Сахел се намират африканските държави Буркина Фасо, Еритрея, Мавритания, Мали, Нигер, Нигерия, Сенегал, Судан и Чад, като повечето са известни с безкрайните военни конфликти, мизерията и масовата си имиграция. В част от тях действат активно групировки като "Боко Харам", които стоят зад серия кървави атаки и отвличания и с които властите не могат да се справят.

Селасие предупреди, че борбата на регионалните правителства с тези групировки коства много средства и това е за сметка на бъдещето на младите хора в страните им. Затова тя настоя Съветът за сигурност да окаже нужната помощ на региона и да се издирят и накажат спонсорите на тероризма там.