Мнозинството германци смятат, че следващото правителство след изборите на 22 септември не трябва да предоставя възможност за допълнително финансиране на еврозоната и че всяка отпусната помощ трябва да бъде подложена на референдум. Това показва проучване на YouGov Deutschland, предаде Ройтерс.

Повече от половината германци също искат тяхната страна да остане в еврозоната, но предпочитат да се намали броят на членките на еврозоната до определена група, в която страните имат по-близки връзки.

Германците не са доволни от предоставянето на финансови средства за сериозно задлъжнели членки на еврозоната. Проучването също показва, че 32% искат да се върнат към германската марка.

Социологическото изследване сочи, че 52% от германците не искат да се отпускат допълнителни заеми за страни като Гърция и Португалия. 57% пък са на мнение, че германският кабинет не трябва да има мандат за опрощаване на какъвто и да е било дълг в еврозоната.

2/3 смятат, че следващият канцлер трябва да се съгласява да предоставя помощ за други страни във валутния съюз, след като първо се проведе референдум. Мнозинството от анкетираните също са против и обединяване на дълга в еврозоната.

„Въпросът е дали следващият германски канцлер е готов да продължи с интеграцията в еврозоната, рискувайки пропастта между гласоподавателите и политиците да се увеличи", заявяват от института „Открита Европа"