Предложените от Европейската комисия квоти за разселване на 120 000 имигранти ще бъдат сериозно променени. Това съобщи пред Европейския парламент в Брюксел министърът на външните работи и европейските въпроси на Люксембург Жан Аселборн от името на председателството на Съвета на ЕС, информира кореспондент на БТА.

По думите на министъра Унгария е пожелала да бъде изключена от схемата и да не се възползва от нея, като отпадне статутът й на държава "от първа линия". По-рано този месец ЕК предложи 54 000 мигранти, пристигнали в Унгария, да бъдат приети в други държави от ЕС.

ЕП разглежда днес въпроса за мигрантската криза по процедура за извънредни случаи. Резолюцията по тази тема ще бъде гласувана утре сутрин, както предвижда правилникът за дейността на институцията.

По време на обсъждането в пленарна зала големите политически сили подкрепиха виждането, че са необходими спешни мерки.

Европейските институции трябва да покажат действие, гражданите очакват това от нас, посочи при откриването на сесията председателят на ЕП Мартин Шулц.

По думите на еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос прииждащите към Европа хора няма да бъдат спрени от никаква армия и никакви огради. В съседите ни гори пожар, допълни той.

Групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите (С&Д), и на консерваторите и реформаторите (ЕКР) подкрепиха предложенията на ЕК.

Марин льо Пен (Европа на нациите и свободата) отправи остри критики към досегашната политика на ЕС. Тази лудост трябва да престане незабавно, трябва ни твърда миграционна политика по примера на Австралия, заяви Льо Пен. Тя нарече шантаж идеята на Германия за налагане на наказания на държавите, които откажат да приемат мигранти. Шенген да бъде разтурен окончателно, призова Льо Пен.