Мароканци, иранци и пакистанци блокираха жп трафика на гръцко-македонската граница и призоваха да бъдат пуснати към Западна Европа, съобщават световни агенции.

На един иранец от мигрантите, обявил гладна стачка, му бяха зашити устните. В знак на протест той също седна пред македонски служители за борба с безредиците.

Запитан от Ройтерс къде иска да отиде, 34-годишния Хамид заяви, че иска да отиде, в която и да е било свободна страна. „Не мога да се върна. Ще бъда обесен", каза той.

Тълпа от мароканци, иранци и други блокираха основната жп линия между Гърция и Македония. Според фотограф на Ройтерс мигрантите са спрели най-малко един влак.

Мигранти от Бангладеш пък се съблякоха голи до кръста и написаха призиви на гърдите си с червена боя. „Застреляйте ни, ние няма да се върнем" и „Застреляйте ни или ни спасете", са някои от призивите.

Стотици хиляди мигранти, повечето сирийци, се опитват да минат през Балканите в посока Западна и Северна Европа, най-вече Германия и Швеция.

Миналата седмица Словения, Хърватия, Сърбия и Македония обявиха, че ще пускат само бягащи от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан, а всички останали „икономически мигранти" ще бъдат връщани.