Делегация от активисти от Истанбул преговоря с вицепремиера на страната Бюлент Арънч в Анкара. Именно в отсъствието на премиера Ердоган той изпълнява задълженията му, информира „Гласът на Русия".

„Делегация на истанбулския парк „Гези", където миналият петък започнаха сблъсъци между еколози и силите на реда, прераснали в антиправителствени демонстрации, решиха да започнат диалог с управляващите.

ИТАР-ТАСС съобщава, че след срещата си с Арънч, те ще разговарят с президента на страната Абдулах Гюл.

Тази информация, според турски медии, е „първият знак", че опозицията и властта могат да намерят мирно решение.

Групата, наречена Taksim Solidarity Platform, обяви, че е предала списък с искания към Арънч. В исканията им влизат забрана за използване на сълзотворен газ, освобождаване на задържаните и спиране на плановете за преустройване на парка „Гези", който е част от истанбулския площад „Таксим".

Предприеманите от правителството стъпки ще оформят събитията", казаха от делегацията след срещата си с Арънч.

Днес е вторият ден от обявените от турските синдикати протести, които имат за цел да подкрепят антиправителствените демонстрации в Турция.

През нощта полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите.

Активисти поиска да бъдат уволнени шефовете на полицията в Истанбул, Анкара и други градове заради прилаганото насилие от силите на реда срещу протестиращите, информира БиБиСи.

Те също така отказаха да приемат извинението на вицепремиера Арънч от вчера, подчертавайки, че изказванията му „напомнят на гражданска война".

Утре се очаква Ердоган да се прибере от четиридневното си посещение в Северна Африка.

Междувременно хакери обявиха, че са атакували турските правителствени мрежи и са взели конфиденциална информация за служители в кабинета на Ердоган в подкрепа на продължаващите вече пети ден антиправителствени протести в страната.

Източник от кабинета на Ердоган потвърди, че са били хакнати акаунти на служители.
Активистите, наричащи се Anonymous Turkey, обявиха в съобщение, публикувано чрез Twitter, че не са публикували никакви телефонни номера и че ще споделят паролите на електронни пощи, свързани с акаунти, които не притежават класифицирана информация.