Френският президент Франсоа Оланд се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, като двамата са дискутирали усилията в борбата срещу тероризма, съсредоточавайки се върху координираните действия на международната общност срещу „Ислямска държава”.

Срещата в Москва премина при изключителни мерки за сигурност, а градът буквално бе блокиран. Путин обяви, че и Русия, и Франция са претърпели сериозни щети и загуби от тероризма през последните дни и седмици.

Затова Москва и Париж са се договорили да обменят оперативна информация за борбата с тероризма, както и да се въздържат от удари по умерената опозиция.

Путин е заявил, че терористичните атаки са принудили Париж и Москва да обединят усилията си.

Ние скърбим с вас заради загубите, които Франция понесе, това са големи загуби. Според най-новите данни, доколкото ми е известно, 130 души са загинали и над 350 са ранени. Вие знаете, че Русия понесе сериозни загуби в резултат от отвратителния терористичен акт срещу граждански самолет (в Синайския полуостров). Всичко това ни принуждава да обединим усилията си срещу общото зло”, посочил Путин.  

Франция призова за широка и силна коалиция в борбата срещу тероризма, заявил Оланд по време на срещата с руския ръководител.

Оланд изтъкнал, че е дошъл в Москва да координира съвместни действия, които са насочени към легитимна борба срещу терористите.

„Ето защо аз съм тук в Москва, с вас, да намерим решение за този път, да координираме усилията си за ефективна борба срещу общия враг”, казал Оланд на Путин.

Путин посочи пред Оланд, че Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия, и призова за сформиране на широка коалиция срещу Ислямска държава.

Ние сме готови на това сътрудничество, каза Путин.

Мислим, че тази коалиция е абсолютно необходима и тук нашите позиции съвпадат, каза Путин, преди да започне срещата му с Оланд.

Той подчерта необходимостта от обединяване на усилията в борбата с едно известно зло и една обща заплаха.

Ние трябва да създадем заедно тази широка коалиция, за да ударим тероризма и за да може всички страни да действат заедно срещу тероризма и Ислямска държава, посочи Оланд.

Решението на Оланд да посети Москва отваря пътя за сформиране на по-широка обединена антитерористична коалиция, която беше поискана преди това от Русия. Настояването на Русия за коалиция беше подчертано в речта на Путин пред Генералната асамблея на ООН на 29 септември в Ню Йорк.

През миналата седмица Оланд обяви намерението си да осъществи интензивна дипломатическа обиколка, посещавайки Москва и Вашингтон. Това стана след терористичните атаки на 13 ноември в Париж.

По време на обиколката Оланд също се срещна с британския премиер Дейвид Камерън. Срещата с германския канцлер Ангела Меркел се проведе в сряда вечерта.

Оланд е изтъкнал пред Путин, че световните сили трябва да съградят „голяма коалиция” за борба срещу „Ислямска държава”, която контролира обширни територии в Сирия и Ирак.  

Нашият враг е „Даеш” („Ислямска държава”), която притежава територии, армия и ресурси, тъй че ние трябва да създадем тази голяма коалиция, за да ударим тези терористи”, коментира Оланд в началото на двустранните разговори с руския държавен глава в Кремъл.

„Аз съм в Москва с вас, за да видим как можем да действаме заедно и координирано, така че да можем да ударим тази терористична групировка, но също така да постигнем решение за мир”, посочил още френският президент.