Проблеми с финансирането на проекта за газопровод „Южен поток" няма да има, заяви руският премиер Владимир Путин след преговори в Москва с гръцкия си колега Георгиос Папандреу.

Гръцкият министър-председател обяви, че Атина е готова веднага да подпише споразумението за създаване на смесена компания за „Южен поток" на нейна територия. Нито гръцкият, нито руският премиер виждат финансови проблеми пред големия газов проект.

Путин припомни, че основни участници в „Южен поток" са руска, италианска и френска компании, които лесно ще намерят пари за проекта.

Папандреу от своя страна заяви, че не вижда пречки и пред реализацията на нефтопровода "Бургас-Александруполис". Гръцкият премиер не вижда пречки, включително и от гледна точка на екологията, проектът да се развива по-бързо.

Папандреу обаче подчерта, че това трябва да стане и с участието на българската страна. Според представители на гръцката делегация в Москва те вече са получили положителен политически отговор от България за проекта.

Това е първото посещение на Папандреу в Москва, откакто ПАСОК е отново на власт в Гърция. Още в началото на преговорите Владимир Путин изрази надежда, че гръцкото правителство няма да променя отношенията с Русия, като получи обещание Гърция да развива възможно най-тесни връзки с Русия.