Австрия има разумна и безпристрастна позиция относно ситуацията в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин след срещата си с австрийския си колега Хайнц Фишер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той засегна в изказването си подписаното във Виена споразумение между OMV и "Газпром" за изграждането на австрийския участък на "Южен поток" като заяви, че този проект няма нищо общо с Украйна.Той обърна внимание, че проекти като този са стари като идея и е грешно да се мисли, че Русия винаги прави нещо срещу някого.

Хайнц заяви на съвместната пресконференция, че подписаното споразумение представлява естествена стъпка към разширяване на съответната инфраструктура, както и че проектът е необходим и важен. 

Той и австрийският му колега Хайнц Фишер обсъдиха и този проблем по време на срещата си. Путин заяви, че диалогът е изключително важен и изрази задоволството си, че Фишер показва готовност за диалог.

Австрийският държавен глава е подкрепил решението за изтеглянето на руските войски от Украйна, на което Путин отговаря, че е направено с цел нормализиране на обстановката, но не означава, че Москва няма да следи с внимание случващото се.