Изстреляната скоро от Северна Корея ракета има възможност за обсег повече от 10 000 километра, което означава, че западният бряг на САЩ е в обхвата й.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на специалисти от Южна Корея, които са анализирали части от ракетата на Пхенян.

Резултатът от анализа на материалите на Unha-3 (ракетата на КНДР-бел.ред.) ни показват, че Северна Корея е изстреляла ракета с обсег над 10 000 километра и заряд между 500 и 600 тона, съобщи на брифинг южнокорейският министър на отбраната.

За момента експертите на Южна Корея са анализирали части от горивния резервоар на ракетата, инсталиран на първата й степен. Елементи от втората и третата степен на ракетата все още не са открити.

Припомняме, вчера севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди на учените в страната да създадат още по-мощни и големи ракети за развитие на космическия отрасъл.

Според Централната телеграфна агенция на Корея Ун е издал заповедта по време на банкет по случай успешното изстрелване на ракетата „Унха-3", чрез която в орбита бе изведен спътникът „Кванмьонсон-3".

Северна Корея твърди, че с изстрелването на ракетата е извела в орбита изкуствен спътник. Съседните страни смятат, че зад версията за нова стъпка в космическата програма на Пхенян може да се крие изпитание на междуконтинентална балистична ракета.

През 2006 г. Съвета за сигурност прие резолюция, забраняваща на Северна Корея да провежда ядрени и ракетни изпитания.