Румънски съд започна разследване срещу бившия президент Йон Илиеску за престъпления срещу човечеството по време на потискане на протести през 1990 година в страната - месеци след падането на комунистическия режим, съобщиха от прокуратурата, цитирана от „Франс прес".

Господин Илиеску е информиран, че са предприети правни действия срещу него, каза говорител на прокуратурата.

Бившият президент отказа да отговори на журналистически въпроси, след като напусна сградата на прокуратурата, където прекара един час.

Той е обвинен за брутално потискане на опозиционно движение, което блокира центъра на Букурещ за няколко седмици в средата на 1990 година - шест месеца след падането на режима на Николае Чаушеску.

От прокуратурата припомнят, че на демонстрацията са убити четирима души, а повече от 1000 са ранени след стрелба по протестиращите.

Прокуратурата започна разследване на случилото се през март след критики от Европейския съд по правата на човека към Букурещ.

През 2005 година срещу бившия държавен глава бяха повдигнати обвинения за убийство и опит за убийство във връзка с протестите, но обвиненията бяха свалени през 2007 година.

Йон Илиеску, който управлява Румъния от 1990 до 1996 г. и от 2000 до 2004 г., обяви през 2005 година, че осъждането му би било „национален позор".

Разследван е и бившият шеф на Румънската разузнавателна служба (SRI) Вирджил Мъгуряну.